Agnieszka Buczaj

 Instytut Medycyny Wsi w Lublinie

 W zapewnieniu właściwych warunków pracy w przemyśle spożywczym niezbędne staje się przeprowadzenie ergonomicznej oceny stanowisk pracy. Przeprowadzenie kompleksowej oceny i analizy warunków pracy związane jest koniecznością gromadzenia i aktualizowania wymagań z zakresu bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii oraz informacji o ocenianym stanowisku i wynikach przeprowadzonych ocen. Ponadto sam proces oceny wiąże się powtarzalnością poszczególnych etapów, co wymusza zastosowanie wspomagania komputerowego. W pracy opisano zastosowanie modelowania obiektowego do budowy komputerowego systemu oceny warunków pracy, której podstawą była identyfikacja dziedziny przedmiotowej oraz opracowanie koncepcji procesu oceny warunków pracy. Przedstawiono główne założenia modelu systemu stworzonego do oceny warunków pracy na stanowiskach w sterowniach oraz jego adaptację i wykorzystanie do przeprowadzenia ergonomicznej oceny stanowisk pracy w zakładzie produkcji makaronu. Ponadto omówiono wyniki oceny przeprowadzonej na wybranych stanowiskach pracy z wykorzystaniem stworzonej aplikacji. Przeprowadzenie ergonomicznej oceny warunków pracy na stanowiskach w zakładzie produkcji makaronu pozwoli na stwierdzenie nieprawidłowości w zakresie przystosowania do cech psychofizycznych pracowników, zapewnienia optymalnych warunków środowiska materialnego i organizacji pracy oraz umożliwi zidentyfikowanie i ograniczenie powstawania zagrożeń występujących w środowisku pracy, co przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa pracy na tych stanowiskach.